KEMANDA YASTIK KULLANIMININ ÖNEMİ

Keman, yaylılar ailesine ait, teller ve arşe(yay) yardımıyla çalınan, ahşap bir enstrümandır. Kemanın bölümleri; gövde, sap, salyangoz, eşik, burgular, fiksler, f delikleri, çenelik ve yastık olarak isimlendirilir.

kemanda yastık kullanımı

Gövdenin üzerinde bulunan f delikleri, sesin kemanın dışına çıkmasını sağlar. Sap, üzerinde bulunan eşiğe yerleştirilen dört metal telden oluşan enstrümanın perdelerinin bulunduğu bölümdür. Her parçanın bir görevi olduğu gibi çenelik ve yastığın da önemi yadsınmayacak görevleri ve faydaları vardır.

Keman Nasıl Tutulur?

keman nasıl tutulur

Kemanın gövdesi sol omuza yaslanır ve sap kısmı sol elimizde olacak şekilde hafif çapraz bir pozisyonda tutulur. Arşe ise sağ ele alınarak kemanın tellerine dik gelecek şekilde yerleştirilmelidir.

Keman tutarken kolların vücuda yapışık tutulmaması, hareket imkanını kısıtlamaması için belli ölçüde vücuttan ayrı durması önemlidir.

Diğer yandan çenemizi kemanı omuzda tutabilmek adına çenelik kısmına yerleştirirken boynun çok fazla eğilmemesi, duruşumuzun görüntüsünü bozmamak ve boynumuzun ağrımaması için dikkat edilmesi gereken bir başka konudur.

Keman Yastığı Nedir? Keman Yastığı Ne işe Yarar?

Keman yastığı, kemana sonradan eklenen keman ile omuz arasında bir bariyer görevi gören, kemanı çeneye yaklaştırırken omuz ve boynun daha az yorulmasını sağlayan bir parçadır. Yastık sayesinde kemanın ağırlığı kol ve omuzdan alınıp daha rahat bir tutuş ve çalım imkanı sağlar. Tutuş ergonomisi ve konforu açısından önemli olduğu kadar tekniğinizin oturması adına da çok önemlidir.

Keman Yastığı Nasıl Olmalı?

Keman yastığı, kemana sonradan eklenebilir bir parça olduğu için keman ile uyumu önemlidir. Bu yüzden keman yastığı seçerken öncelikle sahip olduğunuz kemanın boyutunu iyi bilip buna göre araştırmalısınız. Kemanın boyutuna uygun bir keman yastığı tercih etmek önemlidir. 

Kemanın yastığının yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır. Omuz ile keman arasındaki bölgenin boyun uzunluğuna göre ayarlanabilir olması tutuşun doğru olması açısından önemlidir.

Keman yastığının omuza yaslanan kısmının omuzun ergonomisi  adına çok sert olmaması önemlidir. Çok da yumuşak olmamasına dikkat edilmeli, süngersi ve omuza oturan bir yapısının olup olmadığına bakılmalıdır.

Yastıksız Keman Çalınır Mı?

yastıksız keman çalınır mı

Keman çalmak, yalnızca nota basmak ve yay çekmekten ibaret değildir. Doğru keman çalmak için duruş, tutuş ve teknik diğer tüm etkenlerden daha önemlidir. Kemanda yastık kullanımı ise tutuş ve tekniğin doğru oturması adına kritik seviyede önemlidir. Bu sebeple yastıksız keman çalmak, teoride mümkün olmakla beraber pratikte size birden fazla zorluk yaşatacaktır.

Keman Yastığı Modelleri ve Keman Yastığı Fiyatları

   Keman yastığı araştırırken model olarak dikkat etmeniz gereken şeyler yukarıda bahsettiğimiz gibi boyutunun kemanınızın boyutuna uygun olması, yüksekliğinin ayarlanabilir olması ve süngerinin rahatlığıdır. Bunları göz önünde bulundurarak ve fiyat performans ilişkisini gözeterek bir keman yastığı seçebilirsiniz.

Enstrüman fiyatlarında ve enstrüman aksesuar fiyatlarında  olduğu gibi keman yastığı fiyatları da çok geniş bir skalada seyreder. 40-50 liraya yastık bulabileceğiniz gibi 600-700 liraya hatta kalitesine göre daha da yüksek fiyata yastık bulmanız mümkündür.

Siz de keman eğitimi almak istiyorsanız sizin için en doğru adres Sezen Sanat İzmir Gaziemir keman kursları! Keman eğitimi hakkında çok kapsamlı bir yazı hazırladık. Yazımıza ulaşmak için ; Keman Kursu İzmir

Size yardımcı olmak için buradayız :)