KEMAN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

   Her enstrüman gibi kemanın da düzenli bakım ve temizliğe ihtiyacı vardır. Özenli ve temiz kullanılan, düzenli bakımları yapılan bir kemanın eskime süresi de oldukça uzun olur. Böyle bir keman uzun yıllar geçtikçe eskimek yerine kullanıldıkça güzelleşir. Tonu çok daha kaliteli hale gelir. Bu durum doğru bakım yapılmasına bağlıdır.

keman nasıl temizlenir

Peki doğru keman bakımı nasıl yapılır? Öncelikle günlük keman temizliğinden bahsedelim. Kemanınızı hemen her kullanımınızın ardından pamuklu ya da mikro fiber yani yumuşak yapılı bir bez yardımıyla dikkatlice silmelisiniz. Keman çalışmanızın ardından kemanın gövdesine reçine dökülmüş olabilir. Bu gövdenin üzerinde toz gibi görünür fakat uzun süre temizlenmemesi durumunda kemanınızın gövdesine yapışabilir. Bu da bakımsız bir görüntü oluşturur. Uzun vadede kemanınızın sesini dahi etkileyebilir.

Günlük temizliğin yanı sıra kemanın tel, arşe, gövde ve iç temizliğinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir.

1) Keman Tel Temizliği


keman tel temizliği

Keman telleri bir süre kullanıldıktan sonra tıpkı kemanın gövdesi gibi reçine tozun maruz kalırlar. Reçine yapışkan bir madde olduğu için uzun süreli kullanımın ardından tellere yapışır ve bu da tonda bozulmalara, gıcırtılara sebep olur.

Tellerin bu reçineden arındırılması kolonya ya da alkolsüz ıslak mendil ile kolaylıkla yapılabilir. Fakat bu temizlik işleminde kolonya ya da başka bir alkollü temizlik ürünü kullanmayı tercih ediyorsanız dikkat etmeniz gereken unsur bu alkollü kimyasalın kemanın gövdesine temas etmemesidir. Bunun için en güvenli yol telleri tamamen söküp temizlemeniz olur.

Alkolsüz bir temizleyiciyle teller kemana sabit iken de kolaylıkla temizlenebilir. Fakat tellere zarar vermeden kolaylıkla temizleyebilmeniz için akordunu biraz gevşetmeniz faydalı olacaktır.

 

 

 

 


2) Keman Arşe (Yay) Temizliği


keman arşe (yay) temizliği

Keman yayındaki kıllar uzun süreli kullanımın ardından kararabilir. Bu kararmayı basit bir yöntem ile giderebilirsiniz. Kılların arşeye bağlı oldukları vida sonuna kadar gevşetilerek kıllar arşeden ayrılır. Daha sonra bu kılları kırmadan ılık sabunlu bir suda bekletebilirsiniz. Bir süre beklettikten sonra kararma bulunan yerleri nazikçe elinizle ovalayarak temizleyebilirsiniz. Kılları arşeye tekrar yerleştirmeden önce mutlaka iyi bir şekilde kuruduklarından emin olun.

 

 

 

 

 

 

 

 


3)Keman Gövde Temizliği


keman gövde temizliği

Gövde, yukarıda da bahsettiğimiz gibi günlük olarak reçine tozundan kurtarılmak adına yumuşak bir bez yardımıyla temizlenebilir. Eğer reçine gövdeye yapışmış ve çıkmıyor ise bezinizi çok az nemlendirerek kemanınızı silmeyi deneyebilirsiniz. Bu günlük temizliğin yanı sıra periyodik olarak daha detaylı bir bakım yapma seçeneğiniz de var. Kemanınızın bakımını müzik marketten alacağınız keman bakım malzemeleri ya da badem yağı ile yapabilirsiniz. Elinizde bulunan yağı bir pamuğa birkaç damla damlatıp gövdenin tamamını bu ürün ile silebilirsiniz. Bu işlem, kemanın gövdesini temizlerken ağacın beslenmesini de sağlar. Kemanın sap kısmı için aynı işlemi limon yağı ile yapabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 


4) Kemanın İç Temizliği


keman iç temizliği

Kemanın iç kısmı her ne kadar temizlik esnasında gözümüzden kaçsa da çevresel koşullar bu bölgeyi de etkilemektedir. Uzun süreli kullanımın ardından toz, nem gibi faktörler kemanın içinin pislenmesine sebep olur ve bu da ses kalitesini doğrudan etkiler.

Kemanın iç temizliğini avucunuzun yarısı kadar pirinci kemanın üzerinde bulunan “f” deliklerinden içeri dökerek yapabilirsiniz. Kemanı dikkatli ve nazik bir şekilde sallayarak döktüğünüz pirinçlerin içeride gezinmesini ve her yere temas etmesini sağlayabilirsiniz. Bu pirinçleri kemanın içinde bir gün bekletebilirsiniz. Bir günün sonunda kemanı ters çevirerek yine “f” deliklerinden dışarı çıkartabilirsiniz. Pirinçler çıktığında renk değiştirmiş olabilir. Bu, içerideki pisliği aldıkları anlamına gelir.

Keman temizlemek, çok hassas bir iştir. Tüm enstrümanlar gibi keman da çok hassas bir enstrümandır. Temizlik işlemlerinin hiçbir aşamasında sert hareketler yapmamalısınız. Gövdeyi ve telleri silerken baskı uygulamadan nazikçe silmeli, kemanın içindeki pirinçleri sallarken de yumuşak bir şekilde sallamalısınız. Enstrümanınıza ne kadar nazik davranırsanız enstrümanınızın sizinle geçireceği süreyi uzatırsınız. Doğru bakım yaptığınız koşullarda enstrümanınızın değeri yıllandıkça artar.

Keman kursu hakkında çok detaylı bir yazı hazırladık, yazımızı okumak için; Keman kursu İzmir

 

Size yardımcı olmak için buradayız :)